Een terugblik op H4workshops online in Coronatijd.

Terugkijken H4 workshops online in Coronatijd

15 maart 2021 ging Nederland in Lockdown. Van de ene dag op de andere veranderde het geven van workshops.

In een week tijd ben ik toen overgegaan van frontaal voor een groep staan naar het geven van online lessen en workshops achter een camera. Uit de feedback en enquêtes van de deelnemers blijkt dat het me goed is gelukt om deze overstap te maken. Een overzicht hoe ik de transitie heb gemaakt naar het gegeven van online workshops. Daarnaast een aantal tips en de voordelen van het volgen van een H4 workshop online.

De H4 workshops online met tijdsduur variërend van 1,5 tot 4 uur worden als interactief betiteld. Er is voldoende discussiemogelijkheid. De deelnemers voelen zich gehoord en gezien. De pauzes zijn in balans. En belangrijk de deelnemers vinden de workshops leerzaam en ook gezellig.
Het grootste compliment is wanneer deelnemers aangeven dat ze zo gefocust in de workshop zitten dat ze niet door hadden dat de workshop bijna voorbij was.

Workshopervaring met Teams, Whereby en Zoom

Whereby en Zoom

Onze Hbo-instelling gaf direct als alternatief de lessen online via Teams. Teams was toen nog wat spartaans. Gaandeweg kwamen er zaken bij als break-out rooms en kreeg je alle deelnemers in beeld. De grap is dat de instelling er jaren er over heeft gedaan om Teams in de organisatie te integreren. En nu was het binnen een week gepiept.


Interactieve lessen geven

Als communicatieve vaardigheden docent was het even een uitdaging om mijn lessen daadwerkelijk online interactief te geven en te houden. Door regelmatig feedback te vragen aan de studenten heb ik beeld gekregen wat je wel en beter niet moet doen. In elk geval zorgen dat iedereen in beeld is. Duo-opdrachten werken goed vooral omdat ze de mogelijkheid hebben met elkaar te praten. Er was vooral in de Lockdown behoefte aan ruimte voor social talk. Om te voorkomen dat het alleen bij praten blijft is het handig om langs de break out rooms te gaan en bijvoorbeeld te vragen hoeveel tijd ze nog nodig hebben voor de opdracht.

Een andere opdrachtgever wilde ook blijven doorgaan met het geven van hun workshops. Deze workshops werden eerst online gegeven via Whereby. Ze wilden geheel volgens de AVG-regels werken want veel platforms voldeden daar toen niet aan.
Hier waren ook wat obstakels. Bij dit platform moesten bijvoorbeeld de break out rooms ver van te voren worden aangevraagd. Als opdrachtnemer kreeg je gelukkig al gauw de mogelijkheid je eigen voorkeursplatform te gebruiken. Zelf kwam ik al snel uit op de betaalde versie van Zoom. Het platform bevalt me door het gebruiksgemak nog steeds goed. Daarnaast komen er regelmatig handige updates die het werken online steeds makkelijker maken.


Technische obstakels en investeren in apparatuur


Deelnemers hadden in het begin moeite met het inloggen en het gebruik van hun apparatuur. Nu zie je dat alle handelingen routine zijn geworden. Je hoeft tegenwoordig minder uit te leggen hoe een bepaald platform werkt.

Zelf had ik in het begin problemen met een juiste belichting en een constante internetverbinding.
Met de verwachting dat we ook na de Lockdown vaker gebruik gaan maken van workshops online heb ik geïnvesteerd in hoogwaardige apparatuur zoals een HD-camera, microfoon, belichting en geluidsmonitoring. De kwaliteit en de continuïteit  van de internetverbinding heb ik simpel opgelost door een vaste verbinding te maken met mijn router. De vele workshops hebben er ook voor gezorgd dat ik flexibel en vaardig met de techniek omga. Deelnemers vinden het prettig dat een workshopleider de technieken beheerst om een goede kwalitatieve workshop online te leiden.

Tips


Staan voor de camera achter een hoge tafel maakt het dynamisch. Je zit niet als een zoutzak achter de camera. Het versterkt je verbale en non verbale houding.
Laat de deelnemers veel gebruik maken van de chatfunctie. Het zorgt ook tijdens de workshop dat de deelnemers hun adviezen en tips kwijt kunnen zonder de workshop te onderbreken. En als iedereen er akkoord mee is kan iedereen de chats voor eigen gebruik bewaren.

Dit is wat anderen zeggen over de H4 workshops van Andrew David

Wat zeggen anderen over de H4 workshops online Andrew David

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *