Introverte netwerkers en netwerken

Introvert en toch netwerken

Netwerken voor introverte netwerkers

Introvert en netwerken

Schaar je jezelf onder de “introverten” en zijn de “extraverte” zaken zoals spontaniteit, direct actie ondernemen, makkelijk praten of op de voorgrond treden in een groep, graag gezien in onze cultuur niet jouw ding dan vind je hieronder een paar tips om als introverte netwerker toch optimaal te kunnen netwerken. Uiteraard kun je online ook netwerken maar ik geef hier tips over netwerken waarbij je elkaar in real life ontmoet.

Voordelen introvert zijn

Introverte netwerkers, hebben vaardigheden  zoals goed luisteren en op bedachtzame wijze hun weldoordachte ideeën onder woorden kunnen brengen. Vaardigheden die je als netwerker juist nodig hebt tijdens het netwerken.
Introverte netwerkers willen liever niet op de voorgrond  staan maar observeren eerst hun omgeving. Ze zien daardoor dingen die anderen niet direct opvallen. Bijvoorbeeld ze zien dat andere aanwezige introverte netwerkers zich niet prettig voelen bij extrovert verbaal gedrag. 😉

Netwerktips voor introverte netwerkers

Tip 1. Stel je zelf eerst de vraag of het klopt dat je goed kunt luisteren en jouw ideeën doordacht onder woorden kunt brengen. 😉 Zo niet zorg dan dat je deze vaardigheid onder de knie krijgt.
Tip 2. Kies voor een op een gesprekken. Netwerk in een omgeving waar weinig mensen zijn. Meng je niet in grote groepen. Maar probeer mensen alleen te spreken.
Tip 3. Organiseer je eigen netwerken op bekend en veilig terrein. Een plaats waar jezelf graag vertoeft. Nodig een geselecteerd aantal personen uit. Waak ervoor dat je niet alleen bekenden uit jouw omgeving uitnodigt. Geef bekenden bijvoorbeeld de mogelijkheid een gast mee te brengen. 
Meer tips organiseren eigen netwerkbijeenkomsten.

Handige openingszinnen

Netwerken is contact maken. Vind je het lastig om een gesprek te beginnen dan vind je hier een aantal standaard openingszinnen. Pas ze aan naar de situatie waarin je je bevindt. 😉

Hallo, En wat brengt u vanavond hier?
Wat vond u van de spreker?
En van welke organisatie bent u?
Een goede opkomst niet?
Was u ook zo nieuwsgierig geworden door het programma in de uitnodiging?

Zodra je contact hebt gemaakt  dan kun je het gesprek op gang brengen en houden. Door zelf open vragen te stellen maar ook door je kwaliteit luisteren in te zetten en daarnaast af en toe een samenvatting in eigen woorden te maken hierdoor weet de ander dat je actief luistert. En je hoort ook of je het goed hebt begrepen wat er door je gesprekspartner is gezegd. 😉 Maar let op! Als de persoon alleen aan het woord blijft zonder jou de ruimte te geven, is deze persoon het dan de moeite waard om in gesprek te blijven?

Afronden netwerkgesprek

Vind je het lastig om een netwerkgesprek goed en tijdig af te ronden maak dan gebruik van bijvoorbeeld zinnen als:
Ik moet helaas ons gesprek afronden want ik moet nog even met de gastvrouw spreken voordat ik terug naar kantoor ga.
Ik vond het een interessant gesprek. Dank u en graag tot ziens.

Netwerkvaardigheden begeleiding of coaching

Heb je de behoefte om je netwerkvaardigheden te verbeteren in een individuele setting dan kan ik je daarbij wellicht van dienst zijn  in de vorm van een  coaching, workshop of training. Stuur me anders een mail met jouw telefoonnummer via info@hvier.nl en bel je graag als je dat op prijst stelt.

Lees hier meer hoe je een netwerk goed en tijdig afrond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *