Zelf workshops organiseren

Zelf workshops organiseren tips advies

Zelf workshops organiseren

Ben je op zoek naar een workshop, moet je er een organiseren of zelf een workshop geven dan volgen hier een paar tips.

De betekenis Workshop

Een workshop is gericht op verdieping van expertise, het opdoen van nieuwe ideeën, het oefenen van praktijksituaties. Het varieert van een uur tot twee dagdelen. Een workshop is bijvoorbeeld interessant om deelnemers interactief te laten deelnemen aan een thema dat een organisatie belangrijk vindt. Het aanbieden van een workshop kan ook interessant zijn voor je eigen klanten of stakeholders. Op een interactieve manier kennis laten maken met je organisatie.

Stel vragen en kom zo tot de juiste antwoorden.
 • Wat is het doel van je te organiseren workshop?
  Wat moet het opleveren? Wat wil je na afloop van de deelnemers terugkrijgen? Maak een publieksanalyse. Weet welke kennis de deelnemers al hebben. Handig daarbij is ook om te weten welke leerstijlen ze hebben. Kort door de bocht. Doeners zul je snel aan het werk moeten zetten en hen laten ervaren. Denkers hebben het liefst eerst een model en een theoretische inleiding voordat ze beginnen.
 • Hoeveel tijd is er daadwerkelijk voor de workshop en wat moet er beslist worden behandeld maar ook wat is realistisch om te doen?
  Bepaal van te voren aan de hand van SMART-resultaten wanneer de workshop voor jou succesvol is.
 • Welke locatie is geschikt?
  De locatie bepaalt mede de sfeer van de workshop. Een ruimte waar men vrij door heen kan lopen en met het meubilair mag schuiven zorgt voor een andere sfeer dan een ruimte met een vaste opstelling.
 • Welke Audio Visuele hulpmiddelen zijn nodig?
  Mensen leren op verschillende manieren. Beeld en geluid zorgen bij het leren voor ondersteuning. Zorg van te voren dat je AV-middelen aanwezig zijn en werken. Is Wifi nodig zorg dan voor voldoende bandbreedte. Want niets is vervelender als langzaam internet of hikkende gestreamde beelden.

Open deur tip
Geef je zelf de workshop? Weet dan dat je als workshopleider faciliteert en dat de deelnemers werken. 😉

Verwachtingsmanagement
Overleg met degene die de workshop geeft, spreek duidelijk elkaars verwachtingen en mogelijkheden uit. Communiceer aan de deelnemers wat ze mogen verwachten. Het zal niet de eerste keer zijn dat deelnemers met een andere verwachting een workshop volgden.

Randzaken rond een workshop
Haal een hoger rendement uit jouw workshop. Neem even de tijd om te overleggen of te klankborden. Door te klankborden kom je tot een nog beter resultaat. Een buitenstaander stelt je vaak vragen waaraan je zelf niet meteen aan denkt of helpt je mee om zaken zoals communicatie en/of verwachtingsmanagement goed door te nemen.

Heb je vragen over het zelf organiseren of geven van een workshop?
Ik ben er graag om je te helpen.
Neem je een workshop bij me af dan krijg je naast de uitvoering van de workshop natuurlijk ook mijn vakmanschap en ervaring erbij.
Ik werk onder meer voor overheden, banken, belangenverenigingen en non-profit organisaties.
Wil je alleen een klankbord of advies dan kan dat natuurlijk ook.

Bel me op 06 12467429 of mail mij via andrew@ hvier.nl om de mogelijkheden te bespreken.

2 gedachten over “Zelf workshops organiseren

 1. Ivan Beantwoorden

  Je geeft een aantal waardevolle tips over organiseren van een workshop. Vooral die bufferende streaming roept vervelende herinneringen op. Een originele insteek is erg belangrijk, denk ik. Beginnen met een energizer en altijd voor follow-up zorgen om te voorkomen dat je workshop in de vergetelheid geraakt.

  • Andrew David Bericht auteurBeantwoorden

   Dank je wel, Ivan. Inderdaad slechte internetverbindingen kunnen invloed hebben op je workshop. Speel beter op safe door video’s e.d. al van te voren op je harde schijf te zetten. Jullie van Xplosief, hebben overigens interessante workshops.
   Groet, Andrew David

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *