Pros en cons online netwerken

Pros cons Online H4 workshops

Voordelen en nadelen online netwerken

Tijdens mijn laatste online workshops Netwerken kreeg ik opvallend veel vragen hoe je het beste online kunt netwerken. Ik heb aan het eind van dit artikel een aantal voordelen en nadelen op een rijtje voor je gezet. Maar zoals een voetbalfilosoof ooit zei. Elk voordeel heb zijn nadeel.
Bedenk dat je ook bij het online netwerken zelf contact moet maken. En je altijd de keuze hebt om met iemand contact te maken en te houden.

Belemmerende gedachten bij netwerken

Actief netwerken betekent dat je zelf de eerste stappen moet zetten. Wat niet werkt is een belemmerende gedachte als ze zitten niet op mij te wachten of zij hebben allemaal al naam gemaakt. Je hebt in gesprekken altijd iets in te brengen. Bijvoorbeeld door jouw denkwijze, ervaring en/of logica kan je een ander ook tot andere inzichten brengen.

Ontmoeten

Het woord ontmoeten zegt het al.  Niets moet. Een ander toevallig treffen, tegenkomen, samenkomen. Nieuwsgierig zijn naar elkaar. Vervolgens wil je om welke reden dan ook contact met de ander hebben en in de meeste gevallen zeker houden.

Online netwerk tips

Netwerk online uitbreiden


Bezoek regelmatig online bijeenkomsten en fora die jou interesse hebben en waar jouw doelgroep ook komt. Neem deel aan groepsgesprekken in een forum. Plekken waardoor makkelijk nieuwe contacten maakt en tegenkomt. Profileer je bijvoorbeeld als de persoon die oplossingen biedt.
Heb je al een netwerk opgebouwd? Neem dan eens de tijd om mensen aan je netwerk toe te voegen die je misschien minder goed kent of een totaal andere achtergrond hebben. Een gevarieerd netwerk levert je meer op dan alleen maar een netwerk van gelijkgestemden.

Online netwerk onderhouden

Het onderhouden van je online netwerk is tegenwoordig gemakkelijk. Een email-programma als Outlook herinnert je automatisch aan speciale momenten zoals verjaardagen en jubilea.
Via verschillende platforms (Facebook en LinkedIn) zie je iemands profiel, tijdlijn of geschiedenis wat er in zijn/haar leven speelt. Je kunt er dan gemakkelijk op reageren. Een bericht, e-mail of app is zo gestuurd. Een tip. Besteed aan een berichtje altijd net iets meer aandacht. Gebruik de default teksten e.d. zo min mogelijk.
Onderhoud je online netwerken zoals je ook bij een offline netwerkcontact doet. Een old skool verjaardagskaartje of een bloemetje sturen doet het altijd goed. Of een artikel of link opsturen waarmee je een ander plezier doet. Een netwerk onderhoud je door net dat extraatje voor een ander te doen. In goede en slechte tijden.


Introductie

Vind je netwerken lastig? Kijk dan eens bijvoorbeeld op LinkedIn welke bekenden jou kunnen en willen introduceren met personen waar je graag in contact mee wilt komen.
Je kunt jezelf ook introduceren door een compliment te sturen als reactie op een post. ‘Ik vond jullie laatste presentatie inspirerend. Ik werk zelf ook als trainer en zag dat we beide bekend zijn met Maaike Huizing, ik wilde mezelf daarom graag aan je voorstellen. En zou nog graag met je over jullie laatste presentatie willen praten’.

Wat kan je online zetten?

Wees aantrekkelijk voor anderen en daarbij bedoel ik niet direct fysiek. 😉
Wat lever je aan een product of dienst dat een oplossing biedt voor een ander? Hoe vinden anderen jou makkelijk op het internet?
Welk Social Media platform werkt voor jou het beste? Ben je een makkelijke schrijver dan is Twitter of LinkedIn misschien interessant. Vind je de combi van foto’s en woorden boeiend kijk dan of een Instagram bijvoorbeeld voor jou werkt.

Tip. Zorg dat al jouw uitingen op het internet kloppen. Denk bijvoorbeeld aan je profielfoto. Zie je daarop hoe je wilt overkomen? Je schrijft dat je creatief bent maar foto oogt statisch. Een open deur. Kloppen de teksten op je website als je jezelf als tekstschrijver profileert?

Pros en cons online Netwerken

ProsCons
Snel contact door Social MediaOppervlakkig contact als je je niet investeert in de nieuwe relatie.
Online beeldbellen is gemeengoed. Eenvoudig toegankelijk doordat iedereen in het bezit is van een Smartphone.Online ontmoetingen missen het gehele plaatje van de andere persoon. Lage kwaliteit geluid en beeld komen een gesprek niet ten goede.
Langdurig contact onderhouden is makkelijk als je de tijdlijn van iemand volgt. Geven van een like en comment gaat snel en makkelijk.Keuze maken wie en waarom je iemand volgt is niet altijd makkelijk.
 24/7 kun je in eigen tijd contacten maken op lokaal, nationaal en internationaal niveau,Het internet heeft een groot geheugen. Wees je er altijd van bewust dat anderen mee kunnen lezen Denk er twee keer over na wat je wilt posten. Natuurlijk hoeft niet alles zakelijk te zijn. Jouw manier van communiceren kan je juist van anderen onderscheiden.  

Samenvattend pros en cons netwerk online

Voordelen en nadelen

Online netwerken lijkt sneller en gemakkelijker te gaan dan “vroeger”, alleen dat betekent niet dat je alleen contact via het internet moet leggen. Gebruik de online netwerkmogelijkheden. Wees creatief. In de Covid-19 crisis heb je te maken met afstand beperkingen. Ga eens wandelen in een rustige omgeving, pak samen de fiets of ga het water op. Het zorgt zeker voor goede gesprekken. Netwerken is niet alleen belangrijk voor je bedrijf of carrière, het is ook plezierig om te doen.

Ook aan de slag met online netwerken? Neem hier gerust contact met me op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *