Waarom nu al investeren in je netwerk.

Investeer nu in je netwerk prive en zakelijk baan

Investeren in je netwerk

'Ach waarom zou je moeten investeren in je netwerk? Dat is voor die brallende zakenlui met hun dikke auto’s. 
Nee joh, ik heb m’n werk en heb daar voldoende aan.': Zo maar een reactie als je vertelt dat je regelmatig netwerkt voor je bedrijf en dat het ook handig is voor mensen zonder een bedrijf. 

Netwerk belemmering

Sprak pas iemand die had eerder ook een dergelijke reactie totdat ze haar werk was kwijtgeraakt.
‘Uh Andrew na een loopbaanontwikkelinggesprek met mijn jobcoach of was het loopbaancoach, kreeg ik het advies om via mijn netwerk aan een andere baan te komen want vacatures staan tegenwoordig niet of nauwelijks in de krant. Nu hoorde ik dat ik het beste via LinkedIn mijn netwerk kan benaderen. En binnenkort krijg ik nog een LinkedIntraining dus dat komt wel goed’.

Onhandige netwerkbenadering

Vervolgens gaan ze allerlei mensen benaderen om hun digitale netwerk te vergroten. Alleen de response bleef frustrerend laag.  ‘Zie je nou wel dat netwerken niets is. Vroeger kon je gewoon via de krant solliciteren.’ Tja vroeger reden de treinen nog op kolen. 😉

Tijden veranderen maar netwerken niet

De tijden zijn zeker veranderd maar het netwerken niet. Als je nooit hebt geïnvesteerd in je netwerk verwacht dan niet dat je binnen een paar weken een actief netwerk hebt opgebouwd. Een actief netwerk betekent dat je regelmatig hebt geïnvesteerd in je netwerk. Je hebt daadwerkelijk belangstelling of interesse getoond in wat anderen doen. Weet wat een netwerk als hulpbron je oplevert. Je hebt hulp geboden bij het beantwoorden van vragen. Bijvoorbeeld. Wie kan mij helpen aan een boekhouder die bekend is met de kunsten en artiestenwereld? Gezocht bandcoach voor de band van onze jongste coach? Onze buurjongen zoekt in Nijmegen een kamer. Iemand een tip of advies?

Investeer nu in je netwerk

Investeer in je netwerk bijvoorbeeld als je dat niet of nauwelijks deed door vaker naar recepties of jubilea te gaan van je collega’s, buren of kennissen. Een kleine attentie sturen bij een speciale gebeurtenis kan natuurlijk ook. Als je dit soort “kleine” gebaren niet hebt gedaan dan wordt het lastig om iets te ontvangen uit je netwerk.

Verborgen vacature

Heb je wel geïnvesteerd in je netwerk dan betekent dat eerder tips ontvangen van de mensen die als eersten weten dat er een vacture vrij komt. Namelijk van de personen die zelf op zoek zijn naar een andere baan. 😉 De andere personen zijn de naaste collega’s die als eerste op de hoogte zijn van een vacture in hun werkomgeving.

Het advies begin nu met netwerken

Of je nu nog studeert, of een baan hebt dan is het nooit te vroeg om in je netwerk te investeren. Het citaat van de dichter Allen Ginsberg  “It’s never too late to do nothing at all .” lijkt mij een mooi begin. Ook al heeft hij het over nooit te laat.

Huur een eigen workshopleider

Wil je vooruit in je loopbaan of als zelfstandige? En is een individuele training te kostbaar, te duur of te ver uit de buurt? Of de tijden komen niet uit? Weet dan dat er meer personen in je omgeving tegen dezelfde bezwaren aanlopen.
Lees hier meer over Huur een eigen workshopleider

Lees hier wat nog meer redenen en vooral de voordelen zijn om te netwerken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *